Клуб Успішних Жінок (офіційне відео)

середу, 1 лютого 2023 р.

Культурний флешмоб КУЖ 2023 "Українська Хустка"

За ініціативою Голови Вищої Ради Клубу Успішних Жінок "ЖІНКИ УКРАЇНИ", депутатки Вінницької обласної Ради Людмила Станиславенко 7 грудня у Вінниці та інших містах України відбудеться виняткова загальнонаціональна подія - Культурний флешмоб КУЖ "Українська Хустка".


Культурний флешмоб Клубу Успішних Жінок КУЖ 2023 "Українська Хустка"

Сьогодні в країні та у світі щороку відзначають найрізноманітніші дні, присвячені вишиванці, хіджабу, обіймам, поцілункам, дружбі, коханню і т.д.

А-от для хустки, як такого надзвичайно важливого та сакрального атрибуту української історії, побуту й культури, досі не встановили ані дня, ані дати. Тому й виникла ідея започаткувати Всесвітній день Української Хустки.

Більше того, організатори планують запровадити його відзначення на державному рівні та завдяки Хустці об’єднати жінок різного віку, національностей чи соціального статусу. І сподіваються, що ця ідея збере величезну кількість прихильників з різних куточків України та світу.

Ініціативу щодо впровадження та щорічного відзначення «Всесвітнього дня Української Хустки» вже підтримали всі членкині КУЖ - Клубу Успішних Жінок України, депутатки Вінниччини, народні обраниці, артистки театру і кіно, викладачки ВНЗ, жінки з інших країн.

Хустка, як невід’ємна частина української спадщини
Люди споконвіків шанували та цінували хустку, наділяли її магічними властивостями, використовували в обрядах, у побуті, для радісних та сумних подій. Хустка вважалася особливим сакральним предметом та реліквією, яку передавали з покоління в покоління. Також це був один із головних елементів жіночого гардеробу. Тому українки свого часу дуже старанно та серйозно підходили до вибору свого головного убору, продумували кожну деталь, оцінювали кожен візерунок. Адже саме хустка могла розповісти майже все про її власницю. Та й люди зазвичай оцінювали жінку ( її статус, рівень, сімейний стан, характер тощо) саме по її хустці.

Якщо заглибитися в українську історію, то можна простежити, що з хусткою пов’язано ще й дуже багато розповідей, звичаїв, вірувань, легенд, повір’їв. Здавна хустка символізувала і прихильність, і любов, і вірність, і прощання та скорботи. Вона слугувала і оберегом, і важливим ритуальним предметом.

Вона супроводжувала людину впродовж всього життя, починаючи від народження. Хустку традиційно використовували, коли народжувалася дитина, а потім на хрестинах. Матері обов’язково перев’язували хустками синів, коли проводили в армію. Адже вірили, що вона берегтиме від усіх негараздів. На сватання дівчата виносили судженим хустки на знак згоди. Це означало, що дівчина виходить заміж по любові. за часів козаччини в українців існував ще один красивий звичай: кожна дівчина дарувала своєму нареченому вишиту хустку, як символ вірного кохання.

Люди здавна вірили, що хустка має магічні властивості та слугує оберегом. Тому вона була і досі є важливим атрибутом на весільних обрядах. Й донині збереглась традиція три рази покривати наречену, що означає її перехід у статус заміжньої жінки. Також у давні часи існував звичай на весілля молоді хустинками покривали руки. Вони не віталися відкритими руками, щоб ніяке зло не торкалося їхньої сім’ї. Ці хустинки в кінці весілля зав’язувалися одна з одною та з весільним одягом і зберігалося, як оберіг сім’ї.

Як бачимо, український народ споконвіків шанував та цінував хустину. За багато років в українській історії назбиралася численна кількість переповідок про хустку та її роль у житті людей. І сьогодні вкрай важливо відроджувати ці традиції та звичаї, переповідати ці красиві історії про вірне кохання та берегти цю спадщину.

І саме започаткування та проведення «Всесвітнього дня Української Хустки» сприятиме відродженню хустини, як важливого, невід’ємного елементу української культури, та збереже її цінність для майбутніх поколінь.

#українськахустка #КУЖ #КлубУспішнихЖінок #ЖінкиУкраїни #культурнийфлешмобКУЖ #КУЖпроекти #жінки #жінка

WORLD WOMAN CLUB ISWC

WORLD WOMAN CLUB ISWC
world-woman.com

Глобальний Жіночий Форум EUROWOMAN 2022 онлайн

Глобальний Жіночий Форум EUROWOMAN 2022 онлайн
Запис за тел: +38-093-313-22-22

Міжнародний КУЖ об'єднує найкращих жінок світу!

Жінки України: лідери сучасності з 22 міст країни

Благодійний фешн-проект КУЖ "ЖІНКИ ДІТЯМ"

Приєднатись до Клубу Успішних Жінок ЖІНКИ УКРАЇНИ

Приєднатись до WORLD WOMAN International Successful Woman Club

Приєднатися до World Woman Club ISWC